Ändra ett vinnande koncept?

Varför går inte den digitala transformationen inom Professional Services fortare? Det är ingen brist på innovation och produkter inom branschen. När jag var management konsult i början på 2000-talet var en laptop med Office-paketet och en mobil telefon det enda vi behövde för att gå ut och göra ett uppdrag. Jag tror att många av advokatbyråernas webbplatser på den tiden lyfte fram enskilda bilder på sina jurister och partners. Revisionsbolagen hade även då kylskåp med gratis ”kvällsmat” för revisionsteamen som behövde jobba över i peak-perioder, redovisningsbolagen var organiserade med personal som bl.a. fick göra en lång lista av lågkomplexa arbetsuppgifter vid kundernas månadsbokslut.

Vart står vi idag? Vår undersökning visar återkommande att få management konsultbolag använder dataanalys, automation eller AI. Det är fortfarande bilder på jurister och kompetensområden som framhålls framför paketerade tjänster på webbsidorna. Trots alla möjligheter till automation inom revisionsbranschen så visar FAR:s senaste rapport med Kairos Future att en av branschens största utmaningar är brist på kompetens. Även för de företag som infört automation är det ändå ofta att personalen behåller samma roller och arbetsbeskrivningar som innan.

Varför har det inte hänt mer på 20 år? För att besvara den frågan behöver vi fundera på hur människan hanterar förändring. Människan är inom detta område ganska motsägelsefull. Å ena sidan är vi väldigt kreativa och kan snabbt ställa om. Till exempel företagen Zoom och Foodora som utnyttjade läget och blev jättestora när pandemin bröt ut, Tysklands omställning nu från beroende av rysk gas till andra energikällor och när apoteken för några år sen plötsligt marknadsförde hur man kunde göra slime eftersom det var väldigt poppis bland barn just då.

Å andra sidan är människan oerhört dålig på att förändra sig. Första stegen i många förändringscykler heter ”Förnekelse”. Ni kanske har hört termen ”BOHICA” (Bend Over – Here It Comes Again). Flera undersökningar visar det sorgliga faktumet att 70 % av alla projekt missar att uppnå projektmålen. Analysen blir att det är lättare att starta projekt och köpa in system än att få människor att ändra sina arbetssätt.

När går människan från att vara ointresserad till att bli väldigt intresserad av förändring? Svaret är kanske ”PAIN”. Gör det tillräckligt ont att inte förändra sig? Vi har inom Digital Engine borrat lite i den frågan och valde att göra en enkel jämförelse mellan omsättningstillväxten bland Sveriges största advokatbyråer och Stockholmsbörsen under 2000-talet. Detta bara för att få en indikation på hur stark PAIN har varit i en del av Professional Services-branschen.

Vi började med att titta på vad byråernas summerade omsättning var 2002 och vad OMX30 stod på då. Efter fem år, 2007, så har OMX30 stigit 50 % medan Advokatbyråernas omsättning har stigit 280%. Efter tio år, 2012, är vi igenom finanskrisen. Börsen har hackat men är i alla fall på väg tillbaka litegrann, och har gått upp ytterligare 10 % från starten. Advokatbyråerna har inte drabbats lika hårt och är nu 500 % upp från starten i omsättning. Efter ytterligare 5 år, 2017 så är börsen 3 gånger så hög som vid starten men ändå långt efter advokatbyråerna som då har tiodubblat omsättningen. När vi är igenom Covid-krisen är börsen ungefär på samma nivå som tidigare medan advokatbyråerna ökat omsättningen i oförminskad takt och landar 2021 på drygt 1400 % upp från 2002.

En applåd för alla advokatbyråer som med hårt slit lyckats utveckla sina företag och öka omsättningen. Det statistiken visar är att med en fenomenal omsättningstillväxt kanske inte advokatbyråernas PAIN varit tillräcklig stor för att känna incitament att behöva förändra arbetssätten, gå mot ökad tjänstepaketering, nya affärsmodeller och mer automation.

Jag tror att det är viktigt att vi har detta i bakhuvudet när vi tar fram strategier och sätter upp förväntningar på hur vi skall transformera oss. Har vi tillräckligt med PAIN för att förändra oss?

ALLT INOM KATEGORI: ARBETSSÄTT ➔
TILLBAKA TILL DIGITAL ENGINE REFLEKTERAR
Nästa
Nästa

Konkurser