Personalomsättning II

Under v. 39 höll FAR ett webbinarium där man tillsammans med Kairos Future presenterade huvudbudskapen från rapporten ” FAR:s framtidsstudie - var är branschen 2030?” Vi är glada att också få ha deltagit i olika workshops som ligger till grund för studien. En av de viktiga slutsatserna är att det råder kompetensbrist i revisionsbranschen och att den kommer att öka ytterligare framöver.    

Det är intressant att fundera på varför det är så. Vill ingen vara revisor längre? Från min tid som CIO på min tidigare arbetsplats minns jag att onbordingen i september var oerhört hektiskt med datorer och telefoner mm. som skulle ut till runt 100 nyanställda som nästan stod och väntade i entrén redan. Vart tar de vägen sen? Personalomsättningen är i flera företag upp mot 30 %.  

Det finns många förklaringar och flera redogörs för på ett intressant sätt i studien. Men från Digital Engine vill vi framhålla några saker som är drivande.  

Kraven på revision och kontroll ökar allt mer. Mycket pådrivet av EU. Ta t.ex. hållbarhetsredovisningen som är ett växande område att granska. Men även mängder av andra kontroller för att säkerställa att företagen följer regelboken. Till och med digitaliseringen skall undersökas vilket exempelvis är fallet med noterade bolag som skall tagga sin årsredovisning digitalt enligt ESEF-standard och då behöver även det arbetet granskas av revisorerna (vilket inte alltid är så enkelt). Kort sagt ökad efterfrågan.   

Samtidigt verkar utbudet minska. Att vara revisor på åttiotalet var förmodligen bland de tryggaste jobben du kunde ha. Gjorde du 10-15 hundår och sedan blev partner så var din framtida försörjning säkrad. I dag får yngre på väg in i branschen lära sig att jobb inom revision (framför allt finansiell revision) är de som är i topp att rationaliseras bort med digitaliseringen. Standardiserade kontroller är en munsbit för automationen. Gör man som revisor fel kan det också få ganska stora konsekvenser som numera har skärpts, även på individnivå. Hur många ungdomar idag orkar stanna på samma arbetsplats i 10-15 år, även om de kan bli partners? 

Men har revisionen digitaliserats? Nja, det finns gott om system som har tillförts revisionsprocessen. Men ändå inte på ett sätt som tillräckligt har minskat behovet av revisionsmedarbetare eller kan matcha gapet mot den ökade efterfrågan. 

I det här gapet blir det väldiga påfrestningar som sliter på medarbetarna. Under högsäsong är övertid standard, på ett år kanske runt 400 timmar. Trots alla system är arbetet så pass manuellt att peakarna och stressen inte går att undvika. Nya arbetssätt får inte fotfäste och jobbet sker många gånger silobaserat per team eller per kontor. I dessa lägen är det lockande att gå vidare till nästa revisionsbolag som också skriker efter medarbetare eller gå över till liknande interna roller i någon annan bransch. Jag har träffat yngre medarbetare i revisionsteam som säger ”Jag är civilekonom, utbildad för att göra annat än att manuellt pricka en årsredovisning”. Jag har också träffat chefer några nivåer högre upp som har tyckt att ”det är bra att man får lära sig revisionen ner i de minsta detaljerna.” 

I det här perspektivet är det värt att fråga sig om målet med digitalisering och automation primärt skall vara att sänka kostnader och spara timmar? Eller bör det prioriteras för att skapa en bättre arbetsmiljö för medarbetarna och minska personalomsättningen?

ALLT INOM KATEGORI: Personal ➔
TILLBAKA TILL DIGITAL ENGINE REFLEKTERAR
Föregående
Föregående

Personalomsättning

Nästa
Nästa

Extern kompetens